Saturday, August 6, 2011

aku & puasa.


assalammualaikum w.b.t

pejam celik pejam celik dah 5 hari kite menjalani ibadah puase, mcm mana dengan puasa korang? sempurna tak? aku setakat nie ALHAMDULILLAH xde ponteng lagi. hehehe :D teringat lak dulu waktu zaman budak-budak, baru-baru nak belajar puasa la katakan. masa tu tak silap aku umur 7tahun, tengok orang lain puasa, rasa mcm nak puasa jugak, masa tu tak faham lagi apa maksud puasa, mak cakap "tak boleh makan, tak boleh minum, korek idung pun xboleh"...HAHA . pastu ada ganjaran, kalau puasa penuh. mak tanya "nak apa dek?"... aku jawab "nak KFC !"... apa kejaddahhnyer aku mintak KFC time tuu, kalau aku tahu aku mintak besh2 cket. HUAHUAHUA . siyes aku nakal time tu, yela mase kecik aku kawan ngan abg aku jer, senget2 belaka, ajar aku bukan2, ape kejaddahhnyer ? aku teraniaya weyy, sumpah !! HUHU . 

comey tak budak nie ? hee :D

PERISTIWA 1
giler xgiler waktu tengahari di bulan ramadhan yang mulia, aku pun maen beskal. aku memang suke maen beskal, kire hobi dikala bulan mengambang waktu lapang. ofcoz la penat + semput, coz aku xde maen kayuh slow2, aku kayuh perghh lajuuu cyap angkat tayar 1 oke ! HAHA , nampak sgt korang kene tipu. bila dah penat, ofcoz tak tahan nak minum air gakk ! tapi mak da pesan kalau sehari tak puasa xdapat la makan KFC. ciss =.=" di sebabkan aku nie nak sgt en so terpaksa la aku atur strategi, korang nak taw tak aku watpe ? aku pun g kat paip pastu buat2 basuh muka, sambil2 tu minum air cket2, HAR3. 

PERISTIWA 2  
kisah bermula begini, jam menunjukkan hampir pukul 7, lebih kurang beberapa jam jer lagi nak berbuka puasa. dengan muke sememeh baru balik dari sekolah. tak silap aku waktu tu aku sekolah darjah 1 or 2 kot. aku pun tak tahu lah setan mana yang menghasut kepala hotak aku waktu tu, balik je dari sekolah aku mengamuk nak makan nasik, HAHA . mengamuk nak makan nasi goreng lak tu. JAHANAM giler, kenapa lah teruk sangat perangai aku? puas mak ngan abah aku pujuk, tapi xjalan jgak, kuat sangat setan yang dah menghasut aku waktu tu kot. HUHU. aku nangis2 sampai la mak ngan abah give up nak pujuk, last2 dpt makan nasik goreng sejam sebelum berbuka. what the fish ?! @.@

byk lagi kegiatan aku waktu puasa zaman kecik-kecik antaranya, mandi lama2 pastu kerap. curi-curi minum air dalam peti sejuk waktu mak & abah xde. kalau mak & abah ade kat rumah minum air paip dalam toilet jerr. ni lah puase yang yok bangun pagi bukak periok kalau korang nak tahu. HUHU. skang da besar, tak wat dah menda2 cmtu. korang yang dah baligh jangan tiru aksi2 diatas lak, xbaek.

note: "Wahai orang-orang yang beriman, diwajibkan berpuasa atas kamu sebagaimana diwajibkan atas umat-umat yang terdahulu sebelum kamu, semoga kamu bertakwa" (Surah al-Baqarah:183)



2 comments:

Umie Artoqiemie said...

budak nak nih.
pukol sikit.

gadis oren said...

haha , jgn lahh , da insaf da skang .