Sunday, March 11, 2012

hormon & cinta cintun

assalamualaikum .




kalau korang nak taw dalam proses percintaan pun melibatkan hormon-hormon dalam badan kite . ini khususnya bagi golongan yang sedang angau ataupun senang citer mase dalam peringkat baru2 nk berkasih sayang . mungkin sampai tahap hilang selera makan, insomnia/kurang tidur, ade yang smpai sanggup memikirkan orang yg dicintai berjam2 lamanyer. ish mcm2 hal kan ? nak taw hormon ape yang telibat, jom baca lebih lanjut point2 dibawah :)



  • dopamine : tindak balas hormon ini adalah sama seperti kesan apabila sesorang mengambil kokain dan nikotin. individu tersebut akan berasa seakan-akan berada dalam keadaan khayal , berangan-angan & bermimpi (tu yang selalu kite tgok ade orang senyum sorang2. hehe)
  • norepinephrine/adrenalin : hormon ini mengakibatkan tangan seseorang individu menjadi berpeluh-peluh dan degupan jantung pula akan berdegup kencang (nie biase sgt , nak2 ag mase 1st time nk dating kann ? betoi x ? dan2 xngaku tu ! huhu)
  • phenylethylamine : hormon ini bertindak bagi menjadikan individu berasa tenang, sejahtera, harmoni & bahagia. (baru2 kapel la katekann bahagia je rase, ye dakkk ?)
  • serotonin : mengakibatkan seseorang merasa resah & hilang akal buat sementara waktu. ( resah gelisah tu xpela lagi, tang ilang akal tu bahaye , tp mujur la untuk sementara waktu jer ^^ )



p/s : harap perkongsian ilmu ini bermakna buat anda semua , selamat malam !

4 comments:

Phat said...

mak ai ada hormon rupa nya

gadis oren said...

abam phat : mestilah ade , skang da taw kan ? hehehe :)

Aboy93 said...

Haha...
mcm tu rupanya..
:D
info yg bagus ni..

gadis oren said...

aboy : hehe cmtu la perkaitan antara cinta & hormon ;)