Friday, September 14, 2012

lelaki memang cepat bosan ? hm betol ker ?

assalamualaikum ^^


arini bosan sangat2 so aku decide nak tulis cket, sebenarnyer menda nie da lama bersarang dlm kepala otak aku, aku selalu tertanya2 betol ke lelaki akan mudah or cepat bosan ? bagi aku kadang2 mmg betol pun lelaki nie cepat bosan. tapi kenape ek ? "sedangkan saya dah byk berkorban untuk dia" antara keluhan hati seorang wanita.

punca-punca lelaki cepat bosan kebanyakannyer sbb :

1. terlalu kerap berhubung -> mesej & kol setiap masa, sampai dah xtahu nak cerita pasal ape -> bosan. 

2. dapat awek queen qontrol -> kena kongkong -> rasa xbebas -> bosan.

3. selalu sangat jumpa -> rasa dah xmenarik -> bosan.

4. ada satu tabiat tentang diri korang yang lelaki xsuka -> menyampah/meluat -> bosan.

kesimpulannyer, pempuan kena faham lelaki(perempuan jer?) kena bagi ruang kt dorang, kalo dorang nak buat ape, sume korang kene redho jer, dorang nak keluar ke nak kawan dengan sape2 ke, tu sume korang xboleh campur, kalo kene kencing pandai2 la korang, sbb dorang jer ade hak nak buat semua tu, ade korum empat la katekan =.='

lastly mcm mana nak tahu sama ade lelaki tu tengah bosan or tak dengan korang.

tanda-tanda lelaki dah bosan antaranya :


1. takde masa untuk korang.
sebelum dapat korang tu,tackle setengah mati. sms tak henti-henti,chat la hape la. sampai nk muntah rase. normal lah perempuan ni mudah jatuh cinta bila ada lelaki yang bagi perhatian sikit lama kelamaan korang pun accept cinta dia. after dia dah dapat and korang dah start sayang dia. dia pun mula la jarang mesej korang jarang kol, if dia bz pun dia tak nak bagi tau korang. pastu asyik korang jer yang msg dye dulu. dye haram ! ~ aku taw la sebab aku dah merase, sobs T__T

2. ape yang korang cerita semua dia xberminat nak tahu.
dulu kemain semua pasal korang dia nak korek kini hanya tinggal kenangan.
korang ibarat bercakap dengan tunggul ,korang cakap blablabla...panjang nak mampus. dia "owh,yela". Sampai korang rasa sampai fedup and decide nak putus tapi korang tak sanggup sebab korang sayang dia, tapi dia tak penah cara pun apa korang rasa.so korang pun terus bercakap-cakap dengan harapan dia akan berubah. tapi akhirnyer hati sendiri yang terluka.

3. mengelak pasal kahwin.
orang bila dah bosan dengan kita. kalau cakap sal kahwin pun dah tak berminat. dia akan jawab ala lambat lagilah nak cakap pasal kahwin. tak sedialah, xde duitlah. tapi dulu bukan main cakap bab kahwin dia lah SANG JUARA kalau cakap bab kahwin wah wah "syg jom kahwin, ala kite wat simple2 pun xpe, janji kahwin". sekarang nie macam-macam alasan.Kadang-kadang kita kaum hawa nie bukan nak ajak dia kahwin esok pun !

4. susah nak ucap perkataan "sayang".
bila korang cakap sayang dia. respon dia "ok, samela" atau langsung takde respon. pastu kalo dulu dia panggil korang sayang. eg: "sayang wtpe tuu?" sekarang "dye wtpe 2?".
kalau dia memang dari dulu tak panggil korang sayang-sayang tak pelah tapi kalau dulu dia lain sekarang dia nak ubah mmg lain macam la kann.

5. korang umpama tak wujud.
dia tengah kapel ngan korang tapi dalam masa yang sama dia mengedik ngan pempuan lain, msg la, chat la, webcam la. tu kat belakang, kalo depan2 lagi la saket hati. kalo setakat kawan xpe, kite pun faham. tapi kalo da birahh sangat tu faham2 jela, langsung xhormat perasaan korang kan ? blahh jela. nnti da kahwin xpasal2 dapat madu.

6. terlalu byk alasan.
bila korang ajak jumpe jer, mcm2 alasan dia bagi, bz kerja byklah, xdpt cutilah, xde duitlah, nenek meninggal lah, kucing jiran saketlah..kadang2 tu yang xmasuk dek akal pun ade.

pesanan utk lelaki : kalau anda dah rasa bosan tak nak kat perempuan tu cakap awal-awal supaya dia bleh cari lelaki yang nak siyes dengan dia. korang nak sakitkan hati dia & mainkan dia wtpe ? so kalau korang tak nak cakap terus terang & jujur jer k. ingat jangan suka main perasaan orang nanti akan kena balik.

pesanan untuk perempuan : kalau dah jadi macam nie korang kalau sayang korang bertahanlah, kalau rasa dah tak tahan terus terang apa korang rasa, sebaik-baiknyer bawak la berbincang. 

punyer la panjang entry, mesti bosan nak bace, huhuhu^^

17 comments:

muhammad asyraf said...

Betul.. setuju..

tetapi bagi saya, dua-dua kena ambil peranan.. perempuan plak kadang-kadang dia akan tuduh bf dia bosan kat dia padahal tidak.. :)

sori ye..saya bagi pendapat.. :)

salam perkenalan.. :)

gadis oren said...

yup, kdg2 ade salah pmpuan jugak.

tq for ur opinion.

salam perkenalan ;)

najihahfara said...

nice entry..
lelaki mudah bosan. jadinye kite perempuan ni jangan asyik nak control je. give him freedom too

gadis oren said...

control certain perkara, aduhh susahkan ? ntah laaa . huhuhu

yoon da-hyun said...

sebenar nye cik oren , perempuan yg cepat bosan :)

gadis oren said...

are u sure ? tp sy xpenah pun rase bosan if da sygkan seseorang ;)

Yana Sakura said...

betul..betull..betul..

tp kalo da ade si dia ats individu jgkk..hehe :)

Misz Mieza said...

Hai! Salam kenal! MM datang terjah & follow dari "Senarai Bakal Di Review Tiga Suku" by MK Syahir..

Follower #366.. ^^,

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

laki jenis bukn gentleman.. kalo xsuke ckp je la

♥ MRS NON ♥ said...

salam kenal..

nice sharing dear :)


fee free to visit my blog..

http://mrsnon.blogspot.com/

yannashari said...

nice entry, sgt berguna..>_<

nur hidayah isa said...

kalo perempuan bosan lak camne? hehe

gadis oren said...

Misz Mieza : tQ !
◕ Kawaii D Y S H A ◕ : yup kalu xsuke terus terang jela kan ? bukan susah pun :)
♥ MRS NON ♥ : salam kenal ^^
yannashari : tQ ;)
nur hidayah isa : next kite story tentang "bila perempuan bosan" okee :D

Sanji Ngatmi said...

hampeh .. so kena la rilek2

Fiza Suhaimi said...

kena seimbang kedua-dua orang.. bercinta tu biarlah ala kadar je.. hehehe :D

najwazakaria said...

tu mksdnye bkn jodoh...putus sudaaa

TiranaAduka said...

suka cari idea yg baru untuk pasangan ta... Apa apa je bg mgelakn hal tu..rasanya cinta ta tak ada perkataan bosan.